امروزه در مراکز مختلف تسمه دینام را با نام های متفاوتی مانند تسمه جلو، تسمه مارپیچ یا پروانه می شناسند. تسمه دینام از قطعات مصرفی خودرو است که به همراه هرزگرد و سفت کن در قسمت جلویی ماشین قرار دارد. از آنجایی که این قطعه با موتور خودرو در ارتباط است می تواند نیروی موتور را به کمک یک میل لنگ به قسمت های مختلف هدایت کند. زمانی که تسمه دینام دچار خرابی، پارگی و فرسودگی می شود، نمی تواند به خوبی کار کند و عملکرد خود را از دست می دهد. پس باید قبل از این اتفاق اقدام به تعویض تسمه دینام خودروی خود نمایید تا از بروز مشکلات و خسارات جانی و مالی جلوگیری کنید. در صورتی که تسمه دینام سراتو پاره شود، موتور خودرو داغ کرده و از کار می افتد. همچنین قطعات دیگر که با تسمه دینام درگیر هستند، آسیب می بینند. پارگی تسمه دینام یا پروانه آسیب جدی به فرمان هیدرولیک، دینام، واتر پمپ، کمپرسور کولر و دور فولی سر میل لنگ وارد می کند. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی بهتر است با علائم خرابی و روش تعویض تسمه دینام سراتو آشنا باشید. در این مقاله اطلاعاتی درباره این موضوعات به شما ارائه می دهیم. با ما همراه باشید.
تسمه چیست؟
تسمه یا Belt یک حلقه از ماده ای انعطاف پذیر مانند چرم، لاستیک و پلیمر ساخته شده است. از تسمه جهت ارتباط بین دو شفت دوار استفاده شده و در واقع پیوند مکانیکی بین دو شفت را به وجود می آورد. از این قطعه برای انتقال انرژی و ایجاد اتصالات مکانیکی کمک گرفته می شود. تسمه ها به دور چند پولی، هرزگرد، قرقره یا چرخ پیچیده می شوند و یک مدار بسته ایجاد می کنند. ضمن انتقال نیروی چرخشی این اجزا به بکدیگر، ارتباط آن ها را نیز حفظ می نماید. قطر تسمه ها متفاوت است که این موضوع به کارآیی و محل استفاده آن ها ربط دارد. تسمه های مورد استفاده در خودرو معمولا از جنس لاستیک مقاوم هستند که به دلیل جنسشان عمر مشخصی دارند و با کارکرد طولانی، قابلیت ارتجاعی خود را از دست می دهند، ترک می خورند و یا پاره می شوند. پارگی یا ترک خوردن تسمه ها در خودرو بسیار خطرناک می باشد. اگر این اتفاق حین رانندگی بیفتد، صدمات جبران نپذیر جانی و مالی به همراه دارد.
تسمه دینام سراتو
تسمه دینام سراتو یک تسمه لاستیکی ضخیم است که در جلوی موتور قرار دارد و دینام را به موتور متصل نموده و موجب چرخش دینام و تولید برق می شود. همچنین عملکرد قسمت های مختلف خودرو مانند سیستم تهویه هوا، پمپ آب، فن رادیاتور و دینام را کنترل می کند. تسمه دینام سراتو به دور قرقره های متفاوت پیچیده می شود. به همین دلیل به آن تسمه مارپیچی نیز می گویند. تسمه دینام بر اساس شکل ظاهری خود به دسته های تخت، گرد، چند شیار، V شکل، دندانه دار یا تایمینگ تقسیم می شود.
نحوه عملکرد دینام
منبع توان مکانیکی در خودروها جهت به کار انداختن دینام و تولید انرژی الکتریکی، موتور خودرو می باشد. دینام با استفاده از یک تسمه به موتور وصل می شود. از این طریق، انرژی جنبشی لازم برای دینام را تامین می کند. این تسمه به تسمه دینام یا پروانه مشهور است.
علائم خرابی تسمه دینام سراتو
تسمه دینام سراتو وظایف مهمی را بر عهده دارد. به همین دلیل اگر این قطعه دچار خرابی و یا عمکرد آن مختل شود، کیفیت رانندگی فرد نیز به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد. علائم خرابی تسمه دینام عبارتند از:
۱. کاهش کنترل فرمان
یکی از اجزای وابسته به تسمه دینام، پمپ فرمان هیدرولیک است که در صورت خرابی آن، کنترل راننده بر روی فرمان کاهش پیدا می کند.
۲. افزایش دمای موتور
تسمه دینام، دینام را می چرخاند و موجب تامین انرژی جنبشی پمپ آب، سیستم تهویه هوا و … می شود. اگر انرژی لازم برای واتر پمپ سراتو تامین نشود، گردش حریان آب به درستی انجام شده و در نتیجه، دمای موتور بیش از حد افزایش می یابد. به اصطلاح، موتور جوش می آورد.
۳. صداهای غیر عادی
در صورت خرابی تسمه دینام صداهایی مانند جیر جیر، سوت کشیدن، خر خر کردن و … از زیر کاپوت شنیده می شود.
۴. عدم شارژ کامل باتری
تسمه دینام با دریافت انرژی جنبشی، انرژی الکتریکی لازم جهت شارژ باتری را فراهم می کند. هر گونه اختلال در عملکرد تسمه دینام، شارژ ناکافی باتری را به همراه دارد. این امر موجب تخلیه زودتر باتری و ایجاد مشکلات جدی خواهد شد.
۵. درست کار نکردن سیستم تهویه و کولر
تسمه دینام سراتو چرخش لازم برای کمپرسور تهویه مطبوع را فراهم می کند. پس خرابی این قطعه مهم باعث مختل شدن عملکرد سیستم تهویه می شود.
علائم پاره شدن تسمه دینام سراتو
معمولا پاره شدن و یا اسیب دیدن تسمه دینام سراتو موجب روشن شدن چراغ باتری که در پشت آمپر قرار دارد، می شود. این علامت نشان دهنده ی عدم شارژ باتری خودرو می باشد. در صورت پاره شدن تسمه دینام سراتو، پمپ آب خودرو نیز از کار می افتد و موتور جوش می آورد. کار نکردن پمپ آب مانع از گردش جریان آب در موتور می شود. در نتیجه دمای موتور بالا می رود و داغ می کند. به طور کلی، پارگی تسمه دینام سراتو بر روی کولر، شارژ باتری و دینام تاثیر می گذارد و موجب خاموش شدن موتور و از کار افتادن خودرو می شود.
علائم شل شدن تسمه دینام سراتو
گاهی اوقات تسمه دینام سراتو پاره نمی شود اما به مرور زمان دچار فرسودگی می گردد و نمی تواند عملکرد درستی داشته باشد. شل بودن تسمه دینام سراتو موجب عملکرد نادرست سیستم خنک کننده یا جوش آوردن پیشرانه می شود. همچنین باعث سفت شدن فرمان هیدرولیک یا عدم عملکرد صحیح سیستم تهویه هوا می گردد. شل شدن تسمه دینام سراتو، جوش آوردن پیشرانه را به همراه دارد و در خودروهای مختلف با صدای سوت بلند هنگام گاز دادن و دور گرفتن پیشرانه همراه است. برای رفع این مشکل، از محکم بودن پایه سفت کن تسمه و تمیز و خشک بودن همه جای تسمه و پولی ها مطمئن شوید. وجود رطوبت مانند آب یا بدتر از آن وجود هر نوع روغنی می تواند عملکرد تسمه دینام را با خطا مواجه کند. در نتیجه گاهی اوقات پولی ها و تسمه را چک نمایید و اقدام به تمیز کردن آن ها کنید. همچنین تسمه بیش از حد کار کرده، ترک خورده و ساییده شده را سریع تعویض نمایید.
کیا اورجینال به عنوان واردکننده اصلی
لوازم یدکی سراتو در خدمت شما است. تمام قطعات یدکی سراتو با قیمت عمده به فروش میرسد.
زمان مناسب تعویض تسمه دینام سراتو
زمان دقیقی برای تعویض تسمه دینام سراتو و سایر خودروها تعیین نشده است. اما در سرویس های دوره ای و هر زمانی که برای تعویض فیلتر روغن و روغن موتور مراجعه می کنید، حتما وضعیت تسمه دینام را چک نمایید. توجه به ویژگی های ظاهری تسمه دینام مهم است و با بازدیدهای چشمی می توان به خرابی آن پی برد. چرب شدن تسمه، وجود ترک بر روی آن، شکستگی یا پارگی تسمه، خوردگی آن و ظهور خاصیت کشسانی در تسمه از علائم خرابی تسمه دینام هستند. اگر هنگام روشن کردن موتور از زیر کاپوت صدای جیر جیر و یا حین کار کردن موتور صداهای غیر عادی به گوش می رسد، به احتمال زیاد تسمه لیز خورده و باید در اسرع وقت آن را تعویض نمایید. بیش از حد تکان خوردن و با حرکت کردن خودرو در هنگام کار کردن موتور به دلیل فنر کشنده یا آسیب دیده می باشد. یک کشش معیوب منجر به سایش بیشتر تسمه دینام سراتو می شود و طول عمر آن را کوتاه می کند. علائم دیگری مانند توقف پی در پی خودرو، سو سو زدن چراغ های جلو و داخلی خودرو، مشکلات اگزوزی، روشن شدن چراغ هشدار دمای موتور و یا باتری به معنای تعویض تسمه دینام می باشند. همچنین اگر فرمان خودروی شما سنگین تر از حد معمول شده است، این به دلیل عدم انتقال نیرو به سیستم فرمان برقی و عملکرد نامناسب تسمه دینام است. در صورتی که یکی از نشانه های گفته شده را مشاهده کردید سریعا برای تعویض تسمه دینام اقدام نمایید تا قطعات مرتبط دیگر دچار آسیب دیدگی نشوند.
مقاله پیشنهادی:
در صورت پاره شدن تسمه دینام سراتو چه باید کرد؟
روش تعویض تسمه دینام سراتو
تسمه دینام را می توان توسط مکانیک باتجربه تعویض نمود و یا خودتان این کار را انجام دهید. اگر تصمیم دارید شخصا تسمه دینام خودروی خود را تعویض کنید باید کارهای زیر را به ترتیب انجام دهید.
۱) در ابتدا قبل از هر کاری، یک نقشه کار تهیه کنید. این نقشه به شما کمک می کند تا در زمان جاگذاری تسمه دچار اشتباه نشوید. قبل از باز کردن تسمه قدیمی و فرسوده، مسیر قرار گیری تسمه و نحوه ی عبود از علطک ها و اجزای مختلف را بر روی کاغذ رسم نمایید.
معمولا در تمام خودروهای کیا ۴/۳ تسمه به شکل نیم دایره به دور پولی سر میل لنگ قرار می گیرد و به دلیل ایجاد قدرت اصلی توسط پولی ادامه تسمه شکسته می شود و بر می گردد.
۲) دقت کنید که هنگام تعویض تسمه حتما از هر دو دست خود کمک بگیرید و این که خودرو باید خنک باشد. در غیر این صورت، دست های شما آسیب می بینند.
۳) تسمه را بر روی پولی سر میل لنگ قرار دهید به طوری که سر دیگر آن بر روی کولر نشسته باشد.
۴) در این مرحله به اجرای نیم دایره می رسیم. مطابق نقشه ای که در ابتدا تهیه کرده اید، تسمه را از غلطک ها، کولر و دینام عبور دهید.
۵) تسمه هرزگرد را آزاد کنید تا تسمه دینام راحت تر جا بیفتد.
۶) در نهایت، همه مسیر را چک نموده و برای پشت تسمه از یک رینگ با اندازه ۱۷-۱۶ استفاده نمایید.
همانطور که گفته شد، روش تعویض تسمه دینام سراتو کاری ساده و راحت است که باید در آن نهایت دقت خود را به کار بگیرید و نقشه ابتدایی را با حوصله و دقت کامل بکشید. زیرا همه مراحل با توجه به آن انجام می شوند. باز هم تاکید می کنیم که حتما ماشین باید خنک باشد تا دست هایتان آسیب نبینند.
طول عمر تسمه دینام
طول عمر تسمه دینام وابسته به نوع موادی است که از آن ساخته شده است. به طور کلی، تسمه های طراحی قدیمی در حدود ۸۰ هزار کیلومتر و تسمه های ساخته شده از مواد EPDM تا ۱۵۰ هزار کیلومتر عمر می کنند و مورد استفاده قرار می گیرند.
سخن آخر در مورد تعویض تسمه دینام سراتو
تسمه دینام سراتو یک قطعه ی کوچک اما کاربردی و مهم است که برخی از رانندگان به آن اهمیت نمی دهند. تسمه دینام به دلایل مختلفی پاره یا خراب می شود. در این صورت کارآیی خود را از دست می دهد و عملکرد کلی خودرو دچار اختلال می گردد. بنابراین هرگز از وضعیت تسمه دینام سراتو غافل نشوید. به یاد داشته باشید که تسمه دینام قیمت چندانی ندارد اما خرابی آن می تواند عملکرد قسمت های مختلف خودرو را تحت تاثیر قرار دهد و هزینه های زیادی به وجود آورد. بنابراین برای جلوگیری از بروز خسارت و تحمیل هزینه های بیشتر، تسمه دینام را به موقع تعویض نمایید. این قطعه کوجک را می توانید خودتان هم عوض کنید. برای تعویض آن فقط به یک نقشه دقیق نیاز دارید.